Research Methods and Report Preparations-1

$10.00

SKU: AMSEQ-233 Category:

Assignment – A

Q1. Explain Non Probability sampling methods. Give one example of each.

Q2. Give the type of Scale, the following belongs to

  1. Temperature measured on Kelvin scale
  2. Military Ranks
  3. Social Security Number
  4. Number of passengers on busses from Delhi to Mumbai
  5. Amount of Money collected
  6. Dimension’s of a plot of land

Q3.What are the methods of collecting primary data? Compare and contrast them.

Q4. Discuss the relative merits & demerits of cumulative scales.

Q5. Why tabulation is considered essential in research study.

 

Assignment – B

Q1. A researcher approaches five golf players for a survey and asks each of them for further references to complete the sample. Explain this technique of sampling and give another application of the same.

Compare it with three other kinds of sampling techniques.

Q2. A packaging device is set to fill detergent powder packets with a mean weight of 5 kg. The standard deviation is known to be 0.01 kg. These are known to drift upwards over a period of time due to machine fault, which is not tolerable. A random sample of 100 packets is taken and weighed. This sample has a mean weight of 5.03 kg and a standard deviation of 0.21 kg. Can you conclude that the mean weight produced by the machine has increased? Use a 5% level of significance?

Q3. The specimen of copper wires draw form a large lot have the following breaking) in kg. Weight):

578, 572,570, 568, 570, 572, 596, 544

Test (using Student’s t-statistic) whether the mean breaking strength of the lot may be taken to be 578kg. Weight (test at 5 % level of significance).

Q4. Design a questionnaire to study the impulse buying behavior of consumers in a grocery store.

Q5. Two hundred randomly selected adults were asked whether TV shows are primarily entertaining, educational or a waste of time (only one answer could be chosen). The respondents were categorized by gender. Their responses are given in the following table:

Opinion
Gender Entertaining Educational Waste of Time Total
Female 52 28 30 110
Male 28 12 50 90
Total 80 40 80 200

Is this evidence convincing that there is a relationship between gender and opinion in the population interest?

Case Study

A major television company of India was incorporated in 1963 and in 2000 its business areas included consumer electronics, telecommunications, consumer durables, professional and medical products, power and components covering over 230 products and services. In the FY 2000 its market capitalization was a respectable Rs. 5955 million and the turnover for the group stood at Rs. 20146.68 million. Till then, the company was showing over 4.5 per cent improvement over the previous years. However, in the subsequent years, its performance started degrading in the wake of active competition. The company was particularly worried about its declining market share of the Television market. They decided to conduct a research to tackle the situation.

In light of the above case answer the following:

a. Define the Research Problem.

b. Formulate the associate hypothesis.

c. What type of research should be conducted by the management to come up with a decision? Justify your answer.

d. Use chi-square test to help the company understand and interpret the relationship between the dependent and independent variable. (Critical Value of Chi Square at 1% level of significance for 4 degrees of freedom = 13.3)

 

 

S. No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Profession S S S S S S S S S S S S S S S S S S S S S S B B
Brand Purchased X Y Z X Z Y Z X Y Y Z X Z X X Z Z Z Z Z Y Y Y X

 

 

S. No. 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Profession B B B B B B B B B B B B B B B B B B B B P P
Brand Purchased X Y X X Z X Z X Z X Z Y Y Y Y Y X Z Z X Y Y

 

S. No. 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66
Profession P P P P P P P P P P P P P P P P P P P P
Brand Purchased Y X X X Y X X X Y Y Y Z Z Z Z Z Z Z Z Z

(Note- S: Service; B: Business; P: Professional)

 

 

Assignment III

 

Multiple Choice Questions

( Note: from Q20 – Q29 , calculate value of z,t or x2 as required)

1. In which scale objective evidence is missing that such scales measure the concepts for which they have been developed. We have to rely on researchers’ insight and competence.

a) Likert Scale

b) Interval Scale

c) Arbitrary Scale

d) Nominal Scale

2. In which scale the statements are related to one another in a way that if you have a favorable response for an item you should also have a favourable reply for the previous items.

a) Cumulative Scale

b) Ordinal Scale

c) Arbitrary Scale

d) Interval Scale

3. Likert scales are treated as yielding interval data by a majority of marketing researchers

a) True

b) False

4. The overall score of which type of scale represents the respondents‘ position on the continuum of favourable-unfavourableness towards an issue?

a) Arbitrary Scales

b) Likert Scales

c) Cumulative Scales

d) Ordinal Scales

5. A Descriptive Research may not contain one of the following attribute:

a. Rigid and Focus

b. Biased but flexible

c. Reliable and economical

d. Careful planning

6. Which study or survey leads to monitor behavior?

a. Cross-sectional Studies

b. Causal Research

c. Experience survey

d. Longitudinal Studies

7. Among the following, which does not qualify to the qualities of a good research?

a) Good research is logical

b) Good research is empirical

c) Good research is non-replicable

d) Good research is systematic

8. Main text of the report should have-Introduction, Summary of Findings, Conclusions and ____________________. Fill in the space with an appropriate answer:

a) Appendices

b) Recommendations

c) Bibliography

d) Graphs and charts

9. Which does not form the objective of Research?

a) To achieve new insights

b) To formulate causal relationship between variables

c) To loose familiarity with a phenomenon

d) To test hypothesis for conclusion

10. Which statement, out of the following, doesn’t cater to the Research Ethics?

a) Concern for the integrity of the work

b) Define individual moral principles

c) Plagiarism

d) Work community with moral standards

Q11. The monthly income of 10 employees working in a firm is as follows:

4487, 4493, 4502, 4446, 4475, 4492, 4572, 4516, 4468, 4489

Find the average monthly income.

a) 4494

b) 4495

c) 4496

d) 4497

Q12. Weekly rent No. of persons paying rent

200-400 6

400-600 9

600-800 11

800-1000 14

1000-1200 20

1200-1400 15

1400-1600 10

1600-1800 8

1800-2000 7

For the following frequency calculate mean:

a) 1000

b) 1010

c) 1100

d) 1001

Q13. From the following data of wages of 7 workers, compute the median wage:

4600, 4650, 4580, 4690, 4660, 4606, 4640

a) 4640

b) 4644

c) 4645

d) 4643

Q14. When one variable determines values of other variables, _______research design is used.

a) Causal

b) Exploratory

c) descriptive

Q15. Size of shoes: 5 6 7 8 9 10 11

No. of persons: 10 20 25 40 22 15 6

Calculate the Mode from the following information.

a) 11

b) 5

c) 7

d) 8

Q16. The following figures relate to the preferences with regard to size of screen of T.V sets of 30 persons selected at random from a locality. Find the modal size of the T.V screen.

12 20 12 24 29

20 12 20 29 24

24 20 12 20 24

29 24 24 20 24

24 20 24 24 12

24 20 29 24 24

a) 20

b) 24

c) 12

d) 29

Q17. The _______ level of measurement describes variables that can be ordered or ranked in some order of importance.

a) ordinal

b) nominal

c) ratio

d) interval

Q18. Find the Standard Deviation from the weekly wages of ten workers working in a factory:

Workers Weekly

A 1320

B 1310

C 1315

D 1322

E 1326

F 1340

G 1325

H 1321

I 1320

J 1331

a) 7.89

b) 6.81

c) 7.52

d) 7.25

Q19. An analysis of production rejects resulted in the following figures:

No. of rejects per operators No. of operators

21-25 5

26-30 15

31-35 28

36-40 42

41-45 15

46-50 12

51-55 3

Calculate Standard Deviation.

a) 7.4

b) 7

c) 6.8

d) 6.37

Q20. The mean lifetime of a 100 light tubes produced by a company is found to be 1,580 hours with standard deviation of 90 hours. Test the Hypothesis that the mean lifetime of the tubes produced by the company is 1600 hours. (calculate)

a) 2.6

b) -2.22

c) -2.8

d) 2.9

Q21. In 600 throws of six-faced die, odd points appeared 360 times. Would you say that the die is fair at 5 % level of significance? (calculate)

a) 3.9

b) 5.5

c) 5.9

d) 4.9

Q22 A sample of 400 managers is found to be a mean height of 171.38cms. Can it be regarded as a sample from a large population of mean height 171.17 cms and standard deviation of 3.30 cms? (calculate)

a) 1.9

b) 2.3

c) 2.5

d) 1.3

Q23. Ten oil tins are taken at random from an automatic filling machine. The mean weight of the tins is 15.8 Kg and standard deviation is 0.50kg. Does the sample mean differ significantly from the intended weight of 16 kg? (calculate)

a) 1.46

b) -1.81

c) -1.26

d) -2.0

Q24. Price of share of a company on the different days in a month was found to be:

60, 65, 69, 70, 69, 71, 70, 63, 64 and 68

Test whether the mean price of the shares in month is 65. Calculate t?

a) 2.81

b) 3.04

c) 2.48

d) 3.08

Q25. A sample of 200 persons with a particular disease was selected. Out of these, 100 were given a drug and the others were not given any drug. The results are as follows:

Number of Persons

Drug No Drug Total

Cured 65 55 120

Not cured 35 45 80

Total 100 100 200

Test, whether the drug is effective or not.

Find the value of Chi- Square at 5% level of significance.

a) 2.9

b) 2.084

c) 3.015

d) 1.649

Q26. A certain drug is claimed to be effective in curing cold. In an experiment on 500 persons with cold, half of them were given the drug and half of them were given the sugar pills. The patient’s reactions to the treatment are recorded in the following table:

Helped Harmed No effect Total

Drug 150 30 70 250

Sugar pills 130 40 80 250

Total 280 70 150 500

On the basis of this data, can it be concluded that there is a significant difference in the effect of the drug and sugar pills?

Find the value of Chi- Square at 5% level of significance.

a) 4.5

b) 4.0

c) 5.1

d) 3.5

Q27. The number of parts for a particular spare part in a factory was found to vary from day to day. In a sample study, the following information was obtained:

Days: Mon. Tues. Wed. Thurs. Fri. Sat. total

No. of Parts: 1124 1125 1110 1120 1126 1115 6720

Demanded

Test the Hypothesis that the number of parts demanded does depend on the day of the week. At 5% level of significance.

a) 0.115

b) 0.121

c) 0.125

d) 0.179

Q28. A survey of 320 families with 5 children n each, revealed the following distribution:

No. of boys: 5 4 3 2 1 0

No. of girls: 0 1 2 3 4 5

No. of families: 14 56 110 88 40 12

Find the value of Chi- Square at 5% level of significance.

a) 11.7

b) 12.1

c) 7.16

d) 12.5

Q29. The figures given below are (a) the theoretical frequencies of a distribution and (b) the frequencies of the distribution having the same mean, standard deviation and total frequency as in (a):

(a) 1 12 66 220 495 729 924 792 495 220 66 12 1

(b) 2 15 66 210 484 799 943 799 484 210 66 15 2

Do you think that the normal distribution provides a good fit to the data?

Calculate Chi- Square with 5 % level of significance.

a) 3.839

b) 1.464

c) 2.149

d) 1.670

Q30. Exploratory research is used in Convenience Sampling.

a) True

b) False

Q31. The sampling in which the selection of additional respondents (after the first small group of respondents is selected) is based upon referrals from the initial set of respondents is called?

a) Convenience Sampling

b) Judgment Sampling

c) Quota Sampling

d) Snowball Sampling

Q32. Sample on the basis of which certain basic parameters such as age, sex, income and occupation that describe the nature a population so as to make it representative of the population:

a) Convenience Sampling

b) Judgment Sampling

c) Quota Sampling

d) Snowball Sampling

Q33. In Simple Random Sampling the probability of selecting a specified unit of population at any given draw is equal to the probability of its being selected at the first draw.

a) True

b) False

Q34. In Lottery Method selecting a simple random sample is dependent on the properties of population.

a) True

b) False

Q35. It is impossible to have knowledge about each and every unit of population if population happens to be very large. This encourages the use of simple random sample.

a) True

b) False

Q36.In which type of sampling the variance of the sample estimate of the population is inversely proportional to the sample size, and directly proportional to the variability of the sampling units in the population:

a) Systematic Sampling

b) Lottery Sampling

c) Stratified Sampling

d) Multistage Sampling

Q37. Which type of sampling over-rules the possibility of any essential group of the population being completely excluded in the sample. It thus provides a more representative cross section of the population and is frequently regarded as the most efficient system of sampling.

a) Convenience Sampling

b) Judgment Sampling

c) Snowball Sampling

d) Stratified Sampling

Q38. In which type of sampling you have the complete and up-to-date list of sampling units is available you can also employ a common technique of selection of sample.

a) Systematic Sampling

b) Lottery Sampling

c) Stratified Sampling

d) Multistage Sampling

Q39. In which type of sampling we regard population as a number of primary units each of which is further composed of secondary stage units and so on, till we ultimately reach a stage where desired sampling units are obtained.

a) Systematic Sampling

b) Lottery Sampling

c) Stratified Sampling

d) Multistage Sampling

Q40. The order for writing the name of books in Bibliography of your research report:

a. name of author( last name first), title, publisher, number of volumes

b. number of volumes, name of author( last name first), publisher, title

c. title, name of author( last name first), publisher, number of volumes

d. publisher, title, name of author( last name first), number of volumes

 

%d bloggers like this: