Management Information system-2

$10.00

SKU: AMSEQ-159 Category:

Assignment – A

1. Define MIS? What are the objectives and characteristics of MIS?

2. Write a detailed note on the planning and development of Management Information Systems.

3. Explain strategic MIS categories in detail. Give illustrations for each category.

4. Explain the different components of MIS.

5. Explain with relevant example the concept of business process. Also mention their elements.

Assignment – B

1. What do you understand by Management information systems?

2. Explain in detail the necessity and importance of Systems Design in MIS.

3. Explain various Organizational limits to Relational Decision Making in MIS.

Case Study

Multibase Company Limited is a diversified business group with interests in fabric and yarn manufacturing, paper and pulp, and cement. Its eight manufacturing units are located across the country – one for fabric, two for yarn, two for paper and pulp, and three for cement. While the head of each unit has considerable operational autonomy, strategic decisions, considering these units, such as capacity expansion, procurement of new technology involving substantial investment, etc., are made at the headquarters, located in Delhi. The head quarters monitor the performance of every unit though weekly and monthly reports are which are prepared by CBIS installed at each unit. Often considerable amount of time of the senior executives based at the headquarters is taken away in analyzing these reports and drawing inferences for planning and control. The result is that the senior executives have little time for strategic thinking which they feel is a must in the present competitive environment. The CEO of the company has thus proposed to develop suitable computer based systems which might be helpful in understanding the current status of various manufacturing units in terms of their overall performance, the type of environmental constraints that operate in the three business that exist for enhancing capacity in these business areas.

Question a. What systems would you propose that would serve the company’s needs?

Question b. Considering that the company already has CBIS installed, will you contemplate complete overhaul of the systems or add functionalities of the existing systems? Justify your line of action.

Question c. Justify the requirement of a Chief Information Officer (CIO) in the context of the given case.

Assignment – C

1. ___________ is an organized portfolio of formal systems for obtaining processing and delivering information in support of the business operations and management of an organization.
(a). MIS
(c). MRS
(b). DSS
(d). None of the above

2. _________are formal social units devoted to the attainment of specific goals.
(a). Management
(b). Organization
(c). Decision support system
(d). None of these

3. The cost of information can be_________
(a). Costly
(b). Valuable
(c). Processing
(d). None of these

4. _______technology includes computers hardware, software, database management systems and data communication system.
(a). Information b. Computer
(c). Marketing d. All of the above

5. Mass production of computers started in________, when UNIVAC 1 was delivered.
(a). 1951
(b). 1953
(c). 1946
(d). 1954

6._____________can occur at the individual, group, organizational or extra-organizational level.
(a). Planning b. Controlling
(c). Organizing d. Scheduling

7. ___________ ensuring that performance meets established standards that worker’s activities occurs as planned and that the organization process.
(a). Controlling b. Planning
(c). Leading d. Organizing

8. ___________is the process of recording, classifying and summarizing the financial activities of an organization.
(a). Planning b. Managerial
(c). Accounting d. Diagnosis

9. Human and computers are in their ability to filter and save information.
(a). Similar b. Different
(c). Complementary
(d). None of these

10. EDI is an example of_____________
(a). Decision making
(b). Boundary system
(c). Coordination
(d). Modeling

11. Telecommunications means multiple computer interconnected into networks is called_____________
(a). Distributed database b. Distributed processing
(c). Central processing d. None of these

12. Newspaper, magazine, radio, television are example of_____________
(a). Storing information
(b). Retrieving information
(c). Communication information
(d). Acquiring information

13. ___________is a feature provided for ensuring that the transaction is completed with regards to the business rules set by the management.
(a). Advocacy b. Authorization
(c). Signature d. Policy formulation

14. The architecture of the MIS plan provides:
(a). A way to handle the system or subsystem by way of simplification on, coupling and decoupling of subsystems.
(b). For preparing the schedule of the system in the overall information requirement
(c). An online information on the stocks markets and the accounts balance
(d). None of these

15. MRS stands for_____________
(a). Management reporting system
(b). Management resource system
(c). Management retrieve system
(d). Management renewal system

16. Management, science, also known as________, is a field of applied mathematics.
(a). Operations research b. Management accounting
(c). Exchange commission d. System theory

17. EIS should offer the capability to ___________into the data.
(a). Drill down
(b). Drill up
(c). Drill diagonal
(d). All of the above

18. Michael hammer defines re-engineer as__________ and radical redesign of business process to achieve the performance such as cost, quality, service and speed.
(a). Business process
(b). The fundamental rethinking
(c). Organization restructuring
(d). None of the above

19. The business re-engineering requires a major change in the_____________
(a). Machine
(b). Mindset
(c). Material
(d). Infrastructure

20. The components of DSSa.
(a). Data management sub systems
(b). Model management sub system
(c). Dialog management sub system
(d). All of the above

21. ____________systems help to analyze historical and current data either on demand or periodically.
(a). Data access system
(b). Data analysis system
(c). Fore cast-oriented data analysis system
(d). System based on accounting models

22. ____________managers who acts as project managers might be responsible for one or more unique protects and managers supervise teams of workers who must accomplish a specific goal.
(a). Middle, project
(b). Project, middle
(c). Top, middle
(d). Top, Project

23. _______refers to taking actions that direct and motivate employees to accomplish personal and organizational goals. ___________establishing a formal reporting structure and a system of accountability among workers.
(a). Organizing, leading
(b). Planning, controlling
(c). Leading, organizing
(d). None of these

24. Operations can encompass_____________
(a). Only manufacturing
(b). Planning, controlling
(c). Services only
(d). Non profit Orgnization

25. Decision making is a __________ activity.
(a). Intuitive
(b). Cognitive
(c). Systematic
(d). Analytic

26. ___________refers to taking actions that direct and motivate employees to accomplish personal and organizational goals. ___________ establishing a formal reporting structure and a system of accountability among workers.
(a). Organizing, leading
(b). Planning, controlling
(c). Leading, organizing
(d). None of the above

27. A___________is the actual system that a manager works with during the decision process.
(a). Specific DSS
(b). DSS generators
(c). DSS tools
(d). a and c above

28. ________ processing, involves duplicating, sorting and filling data. __________processing with electronic scanners involves transforming and entering the data into an electronic form.
(a). Manual, electronic
(b). Electronic, manual
(c). Transforming
(d). None of the above

29. __________refers to the deployment, development, assessment, rewarding and management of individual organizational members and worker groups. _____________is the management of raw materials, partially completed goods service.
(a). Inventory control, HRM
(b). Human resource management, Inventory control
(c). Capacity planning, Human resource planning
(d). None of the above

30. The __________system deals with the planning and use of resources used in the business manufacturing capacity and_____________.
(a). EMS, SMS
(b). CMS, CMS
(c). All of the above
(d). None of the above

31. The enterprise resource planning solution structure is built in three layers ____________, _______________& _____________
(a). Function, network, database
(b). Presentation, database, application logic
(c). Technology, business and implementation
(d). None of these

32. a) A decision support system has a more customized orientation than a_____________
b) ____________is a collection of capabilities that support the decision making process of a individual or a small group of a individual or a small group of people.
(a). TPS, TPS
(b). DSS, TPS,
(c). CSF, DSS
(d). None of these

33. Match the following

Software a. Provide the instructions, in the form of computer code for processing data electronically
Hardware b. Offers a vehicle for storing and supporting the processing of large quantities of no scientific information
Database c. Refers to the equipment used to in electronic information processing
Data communication d. The communication of information across short and long

A. 1-a, 2-b, 3-d, 4-c
(B). 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
(C). 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
(D). 1-a, 2-d, 3-b, 4-c

 

34. Match making –

 

1. Financial accounting a. Deals with preparing information for users outside the organization
2. Managerial accounting b. Refers to the provision of financial information that managers within the organization need for their

35. In a global market, a variety of strategies may be adopted in an organization including  _____________

a. Multinational

b. Global

c. International or transnational corporation

d. All of the above

 

36. Match

a. ERP         Enterprise resource planning systems

b. DMS        Communication management system

c. CMS         Document management system

d. AMS         Attendance management system

A a-1, b-3, c-2, d-4

B a-2, b-1, c-3, d-4

 

37. Ascertaining the information is classification could be –

a. Organizational

b. Functional

c. Knowledge and operational

d. None of these

 

38. The __________ information as the information required by a number of personal, departments and divisions or the functions in the organization. The __________ information required by the functional head in conducting the administration and management of the function ___________ information required by the middle and top management __________ information shows the trend of the activity or a result against the time scale.

 

a. Operational, functional, decision support, knowledge

b. Functional, decision support, knowledge, operational

c. Decision support, functional, knowledge, operational

d. None of these

 

39. ____________ development of DSS relies on the creation of a prototype and its progressive refinement.

a. Iterative

b. Traditional

c. Quick hit

d. None of these

 

40. Different type of information needed for a changing environment.

a. Acquiring Information

b. Storing information

c. Retrieving information

d. all of the above

e. none of the above

 

%d bloggers like this: